Impressive Subway Stations

I’m doing some research for a club entrance design in Vaughan and it somehow brought me to looking through old Subway entrances in New York.  There was a series done that have now become my main inspiration for the bar design.  Here’s my favorite shot of the New York Entrance.

In my web travels I came across another post showing a collection of the world’s most impressive subway stations.  Some beauts for sure.  Here are my favorites from the bunch.  Check out the full reference post here.  FULL POST >

The Stonehawke House (a post from Habitus Living)

The Stonehawke House

Stephanie Madison explores architect Shawn Godwin’s award-winning Brisbane home.

Photography: Christopher Frederick Jones

A sloping block at north-west Brisbane’s 29-lot Stonehawke development at The Gap captured the design eye of Base Architecture director Shawn Godwin and his interior designer wife Natalie as the ideal site for their future family home.

“(We) wanted a house that would become our family home for the next 15 years and to be very much designed for our lifestyle with our two young daughters,” Godwin says.

“From the start it was going to be a tough project as the site is very steep but I knew that once we resolved the levels the planning (would) evolve quite well and now we get the best of all worlds in the views, the elevation, the openness, the nestling with the bush and wildlife which enables us to open the house up on to privacy.”

The end result is a geometric “charred box” wedged into a hillside that wraps around an “out of ground, off-form concrete pool” while a fusion of organic, raw materials such as sandstone rockwork, various species of native tall trees and swathes of spotted gum in flooring, joinery, windows and doors reflects the materiality of the house’s aesthetic.

Earthy hues echo the landscape and a mixture of rough sawn, stained plywood, galvanised steel and horizontal and vertical sections mimic surrounding tree forms.

The duo’s design of the Stonehawke House/Lot 16 has won a host of awards including the 2010 AIA Brisbane Regional House of the Year, Regional Commendation, Brisbane – Residential Architecture – Houses and the 2010 AIA Queensland State Housing Award.

As part of his practice Godwin also offers information sessions on building and renovating, the first of which, Houses – Renovating and New Builds, will discuss examples, construction costs, consultants and timeframes with a town planner and engineer also on hand to answer questions.

Base Architecture
basearchitecture.com.au

Source [ full article with images from http://www.habitusliving.com/live/the-stonehawk-house ]

George House, New Zealand: a project by Richard George

A post from Habitus Magazine

[It’s a rare opportunity for architects to design their own living spaces. Here, they can explore the concepts that are of interest to themselves, their families and their particular ways of living. Richard George had the pleasure of the experience, putting a modernist stamp on his home in suburban Auckland. Full story in Habitus 01.

At the head of this river valley, a raw concrete ‘plinth’ cuts and retains the earth. Floating out over the plinth is a double storey pure glass box. Entry is through a large aluminium clad door into the cool windowless basement, then up a timber stair to emerge through a slot in the first floor.

The contrast is dramatic, as the viewer is delivered to one side of an elegant, light-filled dining space overlooking the rear lawn. Materials are honest – glass, timber and steel with plywood joists overhead. Lighting is by hovering glass spheres. Each element clearly articulated, sensitively selected and detailed.

Mies van der Rohe’s Farnsworth House is referenced for the uniform exterior reading and expressed structure, with internal partitions disconnected from the skin. Glass is used for the entire perimeter and detached from the exterior steel frame allowing each and every panel to slide independently.

Edges are blurred internally and externally – shifting planes, transparency, no spatial coding. Partitions and storage slide, fold or wheel to assemble and disassemble spaces. The only fixed elements are core and bathroom fixtures.

As the inhabitants’ needs and lifestyles change, this kit of parts allows incredible flexibility to recreate their home on a regular basis – a metaphoric statement of the modern household.

Richard George (GHD NZ)
ghd.com/global/locations/new-zealand/auckland/ ]

source [ www.habitusliving.com ]

Project Profile: Home/Office, superkül inc architect

As my main squeeze, Timmy Stafford, famed online, digital, visual, graphic designer and I chat endlessly about both of our ideal work environments, I took a trip back to my friends superkül inc architect’s site. 

I’ve known the principals Meg and Andre for, errr um, 10 years. Yikes.  Andre shared office space with my old firm in the early days.  We collaborated on a few projects back in the day, my old firm and his; two of those collaborations  Encomium Art Gallery, and Distrikt Club, you can check out on his site. 

cover_caninter_lrWe were featured in Canadian Interiors for Encomium [Read Canadian Interiors article >] and Distrikt Club was published a few times.  I digress;  I thought I’d share their own live / work space, a former storefront in Toronto’s west end converted into modern work, meeting and living space they currently call home.

 Project: Home/Office, description and images from superkül inc architect

This project is superkül’s most autobiographical project, containing both our home and work environments. The renovation of this main street building reflects the firm’s values: an interest in infill, enthusiasm for dealing with social community issues by example, the revitalization of the city, the creation of additional density on Toronto’s main streets, and a strategic approach to urban sustainability.

The site was originally occupied by a two-storey building with a shop on the ground floor and an apartment above, in an emerging and under-valued neighbourhood in Toronto’s west end. Conversion to Home/Office involved its wholesale renovation and the addition of a third floor, creating a studio office on the ground and basement floors and an apartment on the second and third. The massing and height of the building take their cues from adjacent fabric, as do window proportions and heights. Materials evoke those of its commercial and residential neighbours, tying it into the streetscape within a modernist palette and architectural vocabulary.

The building is divided almost equally between home and office space but is designed to be flexible, with small changes to the circulation and the partitioning easily resulting in a different proportion of uses.

Source [ www.superkul.ca] images [by Ben Rahn / A-Frame Inc.]

  

Distrikt Club Publications

 51hxexkcvzl__sl500_aa240_100 of the World’s Best Bars. Victoria, Australia: Images Publishing. 2005

71534  Broto, Carles. Club Design. Barcelona: Links Books. 2006

73408 Deliyannis, Melina, ed. A Pocketful of Bars. Victoria, Australia: Images